Introduktion

Dansk møbelguide danskmøbeldesign.dk

Hotel Alexandra har efterhånden samlet et ikke ubetydeligt antal stole, der tilhører den periode, hvor dansk møbelkunst fik et internationalt gennembrud. Et gennembrud der alene skyldtes arkitekters og møbelsnedkeres engagement for at højne de brugs- og håndværksmæssige kvaliteter. Det var en håndfuld fremsynede pionerer i 1920erne, der fornyede den danske møbeltradition ved at fastholde de gode elementer fra den fortidige historie og ved at videreudvikle funktionen og komforten i en sådan grad, at det gav genlyd også uden for Danmark og medførte den succes, som gjorde Danmark til et førende møbelland.

Det er næppe nogen overdrivelse at påstå, at møbler hører til én af de vigtigste grupper af brugsgenstande i forbindelse med både vores adfærd og sociale liv. Efterhånden som vaner og boligformer har ændret sig, er det i dag stolen, man særligt hæfter sig ved. Den er blevet en nødvendig genstand i såvel vores privatliv som i arbejdslivet og derfor underlagt det sociale og økonomiske pres, der kan lægges på en genstand, som bruges ensartet på tværs af kultur og klasseskel.

Stolen er også et møbel, der har nogle mere komplekse egenskaber, fordi den udover at være nyttig også skal være så meget andet: smuk eller grim, dyr eller billig, skulpturel eller enkel, håndlavet eller maskinfremstillet osv. Allerede disse antydninger giver en forestilling om, at en stol ikke er et hvilket som helst hjælpemiddel i vores hverdag. Dertil kommer, at den også er det møbel, der er sværest at lave, fordi den udleverer sin ophavsmand skånselsløst til vurdering og domfældelse. Det er derfor stolen, der beviser værkstedets og arkitektens værd. Selv om den umiddelbart ser letgjort ud, ligger der et betydeligt arbejde bag indlevelsen i materialet og i de håndsværksmæssige færdigheder, der skal til, for at opnå en brugbar og smuk stol.

Ikke sjældent er arbejdet mere tidskrævende, end det ofte ser ud til, hvilket følgende lille anekdote om professor Asplund og Kaare Klint er et godt eksempel på. Asplund og Klint mødte hinanden i Stockholm, og Klint spurgte da Asplund, hvad han for tiden arbejdede med. Asplund fortalte, at han var i gang med at tegne et bibliotek, en biograf og et varehus. “Og du, Kaare?” – spurgte så Asplund. Hertil svarede Klint, at han arbejdede med en stol. Et par år efter mødtes de igen, denne gang i København, og Klint spurgte atter Asplund om, hvad han lavede? “Jeg er igang med et rådhus, en skole og et par villaer”, svarede Asplund. Igen spurgte Asplund så også Klint om, hvad han lavede, hvortil denne skulle have svaret: “Det fortalte jeg dig jo sidst, jeg arbejder på en stol”.

På Møbelguiden.dk stilles der et dybdegående møbel- og designleksikon til rådighed for interesserede brugere. Møbelguide.dk sælger ikke selv møbler og design. I dette leksikon kan du læse om arkitekter, designere, møbler, brugskunst, design og lignende. Møbelguide.dk har primært dansk møbeldesign i leksikonet, men udvider hele tiden med nye artikler og der vil komme flere udenlandske arkitekter, møbler og mere brugskunst/design med i leksikonet løbende.Book direct with us and we guarantee you….
✓ Best online price guarantee
✓ Fast and easy direct contact - 24 hours a day
✓ Special attention to your personal needsShow case pic